Get Adobe Flash player

Снимки

ИраклиМестността Иракли-Емине има древна и богата и история. Исторически сведения от VII-XIV в. посочват, че пристанището Емона и фара са съществували в географските карти и следователно са били познати на мореплавателите. Районът около средновековния град Емона е бил силно развит, но по време на турското робство запада. Едно нещо обаче никога не се е променяло - красивата природа.

 

Иракли е прекрасна местност с девствена природа на няколко километра от гр. Обзор, близо до с. Емона. Дългият близо 3 км прекрасен чист плаж и гъстата гора предоставят прекрасни условия за почивка, ако сте любители на къмпинги, палатки и робинзонови изживявания. Мястото събира много млади хора всяко лято, които, освободени от ежедневните грижи, се събират и образуват малко общество от природолюбители и нудисти. Тук по традиция на всеки 1 юли се събират и рокери от цяла България, за да посрещнат слънцето, следвайки дългогодишния обичай July Morning.

Плажът на Иракли завършва до стръмния и скалист нос Емине. Тук често могат да се видят делфини, които закачливо си играят сред вълните. А ако се разровите из скалите и откриете големи миди, може и да ви излезе късметът и да извадите някоя красива миниатюрна перличка.

По пътека в гората за около половин час се стига до малкото селце Емона, високо нагоре по склона. Приятната разходка из прохладната гора може да ви възнагради с почти невероятната вече гледка на малко зайче или дори на сърничка, излезли из гората за храна.

От 1994 г. Иракли е защитена местност със забрана за строеж на курортни сгради. В момента обаче тече тежка дискусия между собственици на земята, инвеститори и еколози. Застрояването на местността според еколозите ще застраши екоравновесието в района и ще доведе до изчезването на много застрашени растителни и животински видове.

Предложения

Copyright © 2013. All Rights Reserved.